Wat is satesaus?

Wat is satesaus?

Satesaus, ook wel sataysaus genoemd, is een smaakvolle en pittige saus die oorspronkelijk uit Indonesië komt. Het is een essentieel onderdeel van de Indonesische keuken en wordt veelvuldig gebruikt in verschillende gerechten. Satesaus heeft een rijke en romige textuur en is meestal bruin van kleur. Wat deze saus echt bijzonder maakt, is de perfecte balans tussen zoet, zout, pittig en hartig.

Ingrediënten van Satesaus

Om satesaus te maken, worden diverse ingrediënten samengevoegd om die karakteristieke smaak te creëren. Hier zijn enkele van de belangrijkste ingrediënten die je in satesaus kunt vinden:

 1. Pindakaas: Dit is het hoofdingrediënt van satesaus en zorgt voor de romige textuur en de nootachtige smaak.
 2. Kokosmelk: Kokosmelk voegt een heerlijke zoetheid en romigheid toe aan de saus.
 3. Ketjap manis: Ketjap manis is een zoete Indonesische sojasaus die de saus een hartige en licht zoete smaak geeft.
 4. Knoflook en ui: Deze ingrediënten voegen een aromatische en hartige dimensie toe aan de saus.
 5. Trassi: Dit is een garnalenpasta die voor een umamismaak zorgt.
 6. Sambal: Sambal is een pittige chilisaus die satesaus zijn karakteristieke pittigheid geeft. De hoeveelheid sambal bepaalt hoe scherp de saus wordt.
 7. Citroensap of tamarindesap: Deze zure elementen voegen een frisse toets toe en helpen de smaken in balans te brengen.

Bereiding van Satesaus

Het maken van satesaus is eigenlijk vrij eenvoudig, maar het vereist wel zorgvuldigheid en geduld. Hier is een basisrecept voor satesaus:

 1. Verhit een beetje olie in een pan en fruit de fijngehakte knoflook en ui tot ze zacht en geurig zijn.
 2. Voeg de pindakaas, kokosmelk, ketjap manis, trassi en sambal toe aan de pan en roer goed om alles te combineren.
 3. Laat de saus zachtjes sudderen op laag vuur, onder voortdurend roeren, tot deze dikker wordt en de olie begint te scheiden van de saus.
 4. Voeg naar smaak citroensap of tamarindesap toe om de gewenste zuurgraad te bereiken. Blijf roeren en proeven tot je tevreden bent met de smaak.
 5. Haal de saus van het vuur en laat hem afkoelen voordat je hem serveert.

Gebruik van Satesaus

Satesaus is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Hier zijn enkele populaire toepassingen:

 1. Saté: Zoals eerder genoemd, is satesaus een klassieke dip voor saté, gegrilde stukjes vlees op een stokje. De combinatie van malse saté en romige satesaus is gewoonweg onweerstaanbaar.
 2. Gado Gado: Dit is een Indonesische salade met gestoomde groenten, hardgekookte eieren en aardappelen, overgoten met een royale hoeveelheid satesaus.
 3. Lumpia: Satesaus kan worden geserveerd als dip bij lumpia, de Indonesische versie van loempia’s, die vaak gevuld zijn met groenten en gehakt.
 4. Nasi en Bami: Satesaus kan ook worden gebruikt als smaakvolle topping voor rijstgerechten zoals nasi goreng en bami goreng.
 5. Broodbeleg: Sommige mensen gebruiken satesaus zelfs als broodbeleg voor een unieke smaakervaring.

Conclusie

Satesaus is een smaakvolle en veelzijdige saus met een rijke geschiedenis en een unieke smaak. Het is een belangrijk ingrediënt in de Indonesische keuken en wordt wereldwijd gewaardeerd vanwege zijn heerlijke smaak. Met zijn romige textuur en perfect gebalanceerde smaakprofiel is satesaus een aanvulling op tal van gerechten en een must-try voor iedereen die van lekker eten houdt. Dus, de volgende keer dat je een portie saté of een andere Indonesische lekkernij voor je hebt, weet je nu precies wat die heerlijke saus is waar je van geniet.

Wat is satesaus?
Schuiven naar boven