Wat is beter, schenking of erfenis?

Wat is beter, schenking of erfenis?

Het onderwerp van schenkingen en erfenissen kan voor veel mensen nogal verwarrend zijn. Er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden, en de keuze tussen een schenking en een erfenis kan grote gevolgen hebben voor uw financiële toekomst. In dit artikel gaan we dieper in op wat schenkingen en erfenissen zijn, en proberen we een antwoord te vinden op de vraag: wat is beter, schenking of erfenis?

Hoofdstuk 1: Wat is een schenking?

Een schenking is een vrijwillige overdracht van eigendom of geld aan iemand anders, zonder de verwachting van een tegenprestatie. Dit betekent dat de gever, ook wel de schenker genoemd, iets weggeeft aan de ontvanger, de begiftigde, zonder dat de begiftigde iets in ruil hoeft te geven. Schenkingen kunnen verschillende vormen aannemen, zoals geld, onroerend goed, waardevolle voorwerpen, of zelfs beleggingen.

Een van de belangrijkste voordelen van een schenking is dat het vermogen overgaat naar de ontvanger zonder dat er successierechten verschuldigd zijn. Dit kan aanzienlijke fiscale voordelen bieden, vooral als het gaat om grote bedragen of waardevolle bezittingen. Schenkingen kunnen ook nuttig zijn om erfbelasting te verminderen, omdat ze het vermogen van de schenker verminderen en dus de uiteindelijke erfenis verkleinen.

Hoofdstuk 2: Wat is een erfenis?

Een erfenis daarentegen is het vermogen en de activa die een persoon achterlaat na zijn of haar overlijden. Deze activa worden verdeeld onder de erfgenamen volgens de wettelijke regels of een testament van de overledene. Erfenissen kunnen bestaan uit onroerend goed, geld, bankrekeningen, persoonlijke bezittingen, schulden en zelfs bedrijven.

Het belangrijkste verschil tussen een schenking en een erfenis is dat een erfenis pas van kracht wordt na het overlijden van de persoon, terwijl een schenking tijdens het leven wordt gedaan. Erfenissen zijn onderworpen aan successierechten, wat betekent dat de erfgenamen belasting moeten betalen over het geërfde vermogen.

Hoofdstuk 3: Voordelen van schenkingen

Nu we weten wat schenkingen en erfenissen zijn, laten we eens kijken naar de voordelen van schenkingen:

 1. Schenkingen kunnen helpen om successierechten te vermijden of te verminderen, omdat het vermogen al is overgedragen tijdens het leven van de schenker.
 2. Schenkers kunnen bepalen hoeveel en aan wie ze schenken, waardoor ze controle houden over hun vermogen.
 3. Schenkingen kunnen worden gebruikt om financiële hulp te bieden aan dierbaren tijdens hun leven, zoals bijvoorbeeld het helpen van kinderen bij het kopen van een huis of betalen van studiekosten.
 4. Schenkers kunnen hun vermogen beheren en zelf beslissen hoe het wordt geïnvesteerd of verdeeld.

Hoofdstuk 4: Voordelen van erfenissen

Aan de andere kant zijn er ook voordelen verbonden aan erfenissen:

 1. Erfenissen treden pas in werking na het overlijden van de persoon, wat betekent dat de schenker zijn of haar vermogen tijdens het leven kan behouden.
 2. De schenker behoudt volledige controle over zijn of haar vermogen en inkomsten tijdens het leven.
 3. Erfgenamen kunnen niet over de erfenis beschikken totdat de persoon is overleden, wat bescherming biedt tegen onvoorziene gebeurtenissen zoals faillissement of scheiding.

Hoofdstuk 5: Welke optie is beter voor jou?

Nu je een beter begrip hebt van schenkingen en erfenissen, is de vraag welke optie beter is voor jou. Het antwoord hangt af van je persoonlijke situatie, doelen en voorkeuren. Hier zijn enkele overwegingen:

 1. Als je wilt proberen successierechten te minimaliseren, kan een schenking een goede optie zijn.
 2. Als je graag controle wilt behouden over je vermogen en inkomsten tijdens je leven, kan een erfenis meer geschikt zijn.
 3. Overweeg de financiële behoeften en situaties van je dierbaren. Misschien wil je hen financieel ondersteunen tijdens je leven via schenkingen, of je vermogen aan hen nalaten via een erfenis.
 4. Raadpleeg altijd een juridisch adviseur of belastingadviseur voordat je een beslissing neemt. Zij kunnen je helpen de beste strategie te bepalen op basis van jouw specifieke omstandigheden.

Conclusie

Het kiezen tussen een schenking en een erfenis is geen eenvoudige beslissing en hangt af van verschillende factoren. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van beide opties af te wegen en professioneel advies in te winnen indien nodig. Wat het beste is voor jou, hangt af van je financiële doelen, familieomstandigheden en fiscale situatie. Het belangrijkste is dat je een weloverwogen beslissing neemt die past bij jouw individuele behoeften en wensen.

Wat is beter, schenking of erfenis?
Schuiven naar boven